Tko su agencije za naplatu potraživanja?

Takva poduzeća / agencije imaju osnovnu djelatnost otkupiti Vaša dugovanja od banaka ili nekih drugih vjerovnika kojima dugujete, te ih naplatiti od dužnika – VAS. Dakle, ne dugujete više originalnom vjerovniku, već agenciji. Ukoliko Vam se dogodio ovaj scenarij, vrlo dobro znate o čemu je riječ.

Primjer procesa prodaje potraživanja:

BANKA – VJEROVNIK 1

AGENCIJA – VJEROVNIK 2

DUŽNIK

Takvi dogovori između banke i agencije predstavljaju ugozu egzistencije mnogih Hrvata. Iz pravnih istraživanja proizlazi da agencija otkupi manje potraživanje za 1-3%  njegove vrijednosti ili ako se radi o većim iznosima, dokazano je to 10-30% iznosa glavnice. U ovom slučaju banka se rješava nenaplativog duga, a agencija otkupi dug na kojem može zaraditi. Takve agencije, prema statističkim podatcima naplate dugovanje u većini slučajeva 60-100% glavnice + kamatu. I pritom ne krše zakon. Zakonodavac im je u Zakonu o obveznim odnosima upravo to omogućio, njime je regulirana cesija između vjerovnika i agencije.

Koji problem nastaje kod takvih dugova?

U puno slučajeva, agencije nemaju samo ulogu naplate potraživanja, već i puno više. Uvuku se dužniku u život. Nebrojeno smo puta od klijenata slušali kako ih agencije danonoćno zovu da podmire dug. Kad promijene broj, zovu nekog na toj adresi. Kad ne mogu nikog dobiti, zovu susjede i tako redom. Mi smo se naslušali puno ružnih iskustava i pritužbi na rad upravo takvih agencija.

Nije se jednom dogodio slučaj da je agencija bila prva u redoslijedu naplate na očevidniku, ali je još i u poduzeće poslala zahtjev za ovrhu na plaći. Nije se jednom dogodilo da je poslodavac obustavio više od ¼ neto primanja ovršenika, njegovog djelatnika. Nije se jednom dogodilo da se agencija po podmirenju dugovanja prema pismu namjere javila dužniku da još uvijek ima dug od nekoliko stotina kuna.

Pravovremena reakcija je Vaš najbolji prijatelj!

Ovu temu nismo otvorili slučajno. Otvorena je kako bismo Vas osvijestili koliko je važno voditi brigu o vlastitim financijama! SVE što ste u životu posudili, dolazi jednom na naplatu. I ako se nije naplatilo na vrijeme, raspitajte se o svom dugu. Nazovite vjerovnika!

Mnogi naši klijenti  u Omicronu čekaju, misle da će se nekako samo „riješiti“. Reagirajte na vrijeme! Pokušajte voditi brigu i dnevnik svojih financija kako se baš Vi ne biste našli u cipelama osobe koja je dužna agenciji za naplatu potraživanja i kako biste imali miran san.

Za dodatna pitanja, na raspolaganju je Vaš Omicron!

mob 1: 098/267-696

mob 2: 098/482-001

Kreditni centar Omicron