DA LI ĆE SE ZBOG INFLACIJE POVEĆATI RATE I KAMATE PO KREDITIMA?

Kamate su padale uzastopno sedam godina i sada je nažalost tome došao kraj.

Obzirom da je nastupila inflacija, shodno cjelokupnom poskupljenju rasti će i kamatne stope.

Iz vlade kažu da su kamatne stope povijesno niske , te će do povećanja kamatnih stopa po kreditima neminovno doći , ali isto tako predviđanja su da se početkom iduće godine situacija stabilizira.

Prije 10 godina banke su promjenjive kamatne stope  samostalno utvrđivale i mijenjale kako i kada su to željele, a govorile su da to rade u skladu s tržišnim uvjetima, a  kojim, nije se  znalo. Krajem 2012. mijena se zakon o potrošačkom kreditiranju te je utvrđeno da banke moraju promjenjive kamatne stope  za sve kredite jasno utvrditi i odrediti koliki je fiksni dio kamatne stope  i ta marža mora biti nepromjenjiva tijekom cijele otplate kredita , dok promjenjivi dio  kamatne stope mora biti neki mjerljivi parametar.

Kamatne stope po kreditu smiju se  mijenjati jednom u pola godine, i to onoliko koliko se promijenio taj parametar uz koji su vezale promjenjivu kamatu, a godinu dana kasnije određena je maksimalna kamata za sve kredite. Neke su banke kamate na kredite plasirane u Euru privezale uz EURIBOR, neke uz domaću nacionalnu referentnu kamatnu stopu za eure, a posljednjih nekoliko godina stalno se očekuje rast EURIBOR-a, koji je od 2016. zaronio u minus.

Prije financijske krize iz 2008. iznosio je po tri, četiri i pet posto, a danas je šestomjesečni EURIBOR negativnih 0,392 posto.

Osobe koje su svoje kredite ugovorile sa fiksnom kamatnom stopom ne trebaju strahovati od inflacije i podizanja kamata po kreditu jer je u njihovom slučaju kamatna stopa određena u trenutku sklapanja Ugovora o kreditu i ne mijenja se tijekom otplate kredita.

S druge strane osobe koje su svoje kredite ugovorile sa promjenljivom kamatnom stopom mogu računati na povećanje rate kredita te samim time većim financijskim opterećenjem na svoj budžet.

U Omikronu razmatramo vaše želje i potrebe, pružamo uslugu savjetovanja, vodimo Vas kroz proces dobivanja kredita i činimo taj proces jednostavnijim –  obratite nam se s povjerenjem putem online obrasca ili nas nazovite!

 

Za sva potencijalna pitanja, u Omicronu smo uvijek dostupni i odgovaramo na njih maksimalno odgovorno i stručno.

Dobrodošli po savjet i financijsku podršku!

 

mob 1: 098/267-696

mob 2: 098/482-001

Kreditni centar Omicron