KAKO BANKE MOGU OTKRITI NEUREDNU OTPLATU?

Kod nas u Omicronu često se susrećemo s upitima za kredite, kada klijenti koji imaju neurednosti traže kredit uz napomenu „da se to nigdje ne vidi“. No, otkako su se kreditne institucije  usuglasile sa zakonskom regulativom zaštite osobnih podataka, banke imaju ponovo uvid u SVE Vaše ugovorene proizvode.

Što se sve vidi?

Banke imaju uvid u trenutnu otplatu kredita kojih ste nositelj ili u kojima ste samo sudionik – sudužnik ili jamac. Vidljivi su i ugovoreni tekući računi i njihova prekoračenja te kreditne kartice. Također, vidljiva je Vaša financijska povijest unatrag 4 godine (otplaćeni i neotplaćeni krediti, odobrena prekoračenja, kreditne kartice).

Može li se sakriti moj kredit?

Sredinom lipnja 2020. godine HROK d.o.o. je napravio proizvod pod nazivom Osnovni sustav registra popularnije nazvan OSR sustav, kojim bankovne institucije provjeravaju svakog klijenta. Putem OSR sustava banke mogu otkriti Vaše bankovne kredite, minus, kreditne kartice. Tako da je odgovor na traženo pitanje – NE! Nitko ne može „sakriti bankovno zaduženje“.

Vidi li banka i kada sam neuredan?

HROK bilježi neurednosti u DOR sustavu – Dospjele obveze u roku. Ako imate kredit koji je kod neke od agencija za naplatu potraživanja, a nije otplaćen dug, to će biti tamo evidentirano. Imate li status otkaza, utuženja ili prodaje potraživanja po bilo kojem proizvodu, DOR sustav bilježi. Ako pak ste otplatili sporni proizvod, stoji status „zatvoreno“ i vidljiv je unatrag 4 godine.

Znači li to da nigdje ne mogu dobiti kredit?

Ako ste predali zahtjev za kredit u matičnoj banci koji je odbijen, ne znači da nigdje ne možete aplicirati za kredit. Na tržištu posluju banke po raznim uvjetima. Svaka banka ima svoju specifičnost i prag tolerancije neurednosti. Neki krediti se mogu refinancirati iako su u neurednoj otplati, a mnogi parametri koji moraju biti ispunjeni ovise o pojedincu.

Kako saznati mogu li predati zahtjev?

U kreditnom centru Omicron  postoji mogućnost upita za kredit. Svaki klijent dobije individualan pristup i objašnjenje u najkraćem roku. Sukladno tome, pozivamo Vas da nam se obratite u Omicron s potpunim povjerenjem.

mob 1: 098/267-696

mob 2: 098/482-001

Kreditni centar Omicron