OČEKUJE LI SE RAST KAMATNIH STOPA PO KREDITIMA?

Pojavom pandemije COVID 19, padom BDP-a i povećanjem javnog duga te nakon ulaska u europodručje 2023. godine, strahuje se od općeg porasta cijena i porasta kamatnih stopa.

U Omicronu  donosimo analizu kamatnih stopa kreditnih institucija na kunske kredite kućanstvima u proteklih 10 godina. Analiza je napravljena prema statističkim podatcima na stranicama HNB-a.

Kao što je vidljivo na grafikonu, tijekom posljednjih 10 godina kamatne stope po svim vrstama kredita su padale od 2,5 % – 5 %, te su danas na povijesno niskim razinama. Kamatne stope na nenamjenske kredite u desetogodišnjem razdoblju smanjile su se za 2,5 % u prosjeku, za stambene 2,7 % u prosjeku.

Jesu li banke u RH stabilne?

Analizirajući podatke HNB-a, hrvatske banke imaju ukupni višak likvidnosti oko 70 milijardi kuna te prema svim podatcima o monetarnom sustavu u RH, pokazatelji upućuju na stabilnost i nema vidljivih naznaka da bi se u budućnosti kamatne stope mogle povećavati.

RH je napravila odličnu pripremu za ulazak u europodručje i uvođenje eura kao osnovne hrvatske valute, tako da se konverzijom kredita ne bi trebalo ništa značajnije promijeniti. Ugovoreni kunski krediti konvertirat će se u euro bez naknada i dodatnih troškova.

Distribucija kredita u bankarskim i nebankarskim institucijama

Danas se distribucija kredita odvija bez većih poteškoća. Još uvijek su turizam, hotelijerstvo i ugostiteljska djelatnost u nešto nepovoljnijem položaju, ali sve ostale djelatnosti su se vratile na predpandemijsko stanje. Kreditiraju se uredni i ovršeni klijenti.

Veliku opasnost predstavljaju „umjetni“ (nebankovni) pozajmljivači novaca, koji plasiraju novac bez dodatnih instrumenata osiguranja, o kojima se potrošači trebaju informirati prije pristanka slanja osobnih podataka putem društvenih mreža. Često se traže uplate manjih iznosa novaca u zamjenu za veće plasmane. Potrošači pristaju nadajući se financijskoj injekciji, koja izostane i nikad više ne vide svoj novac, a ni pozajmicu.

 

Za sva potencijalna pitanja, u Omicronu smo uvijek dostupni i odgovaramo na njih maksimalno odgovorno i stručno.

mob 1: 098/267-696

mob 2: 098/482-001

Kreditni centar Omicron