Što je bankovni kredit?

Bankovne kredite (kao što i sam naziv govori), nude banke. Regulirani su od strane Hrvatske narodne banke (HNB) i u svakom trenutku klijent mora imati uvid u sve troškove koji nastaju po takvom kreditu. Troškovi su i zakonski regulirani, a izraženi su efektivnom kamatnom stopom (EKS). Za nenamjenske kredite ona je 7,89 %, a za stambene kredite iznosi 5,89 %. Ukupni trošak kredita zakonski ne smije biti veći od tog udjela u glavnici kredita.

Što je online zajam?

Online zajam ne treba odobrenje za rad HNB-a, štoviše, ako nudi usluge isključivo internetom, ne mora se ni javiti HNB-u da posluje na području RH. Zašto je tome tako? To se dogodilo ulaskom RH u Europsku uniju, kada smo se morali usuglasiti s poslovnim običajima poslovanja kreditnih institucija na području Europske unije. Od tada je tržište slobodno. Njima odobrenje za rad daje regulatorno tijelo matične države. Često se takve institucije ne kontroliraju u drugim zemljama u kojima posluju, pa se potrošači nemaju kome obratiti kad nastane problem u nemogućnosti otplate takvog zajma.

Piše da daju novac u 5 minuta!

Kod oglašavanja takvih institucija, sve je primamljivo: Bez kamata. Otplate u ratama! Brzi zajam! Trebaš brzu isplatu, na pravom si mjestu!

Savjet koji Vam želimo dati prije no što novac „naručite“ putem online ne bankovnih zajmova, jest: Pročitajte Ugovor, čitajte Opće uvjete i Informacije o zajmovima. Utrošit ćete nekoliko minuta vremena, a možda će Vam dugoročno spasiti financije!

 

No, brzi i na oko jednostavan zajam, može se pretvoriti u veliki problem. Tada ne rješavate svoju situaciju, već samo gasite plamen koji ostaje gorjeti, štoviše, često potrošači naprave još veći problem. Kod zaduživanja, mora se obratiti pažnja na dugoročnu mjesečnu potrošnju.

Stoga , ukoliko imate pitanja ili trebate pomoć, obratite se našem stručnom timu u Omicron.

Kreditni centar Omicron

098 267 696

098 482 001