Banke su uslijed pandemije COVID-19 sklone višim standardima odobrenja kredita i ukupna ponuda kredita na tržištu je manja. To se dogodilo zbog nesigurnosti koje su na tržištu rada nastale. Uslijed gubitka posla smanjila se i potrošnja u određenim sektorima što je generiralo novu nezaposlenost dok se država nije uključila s paketom mjera pomoći.

Jesam li ja u skupini koju će banke kreditirati?

Vrlo je važno znati osnovne parametre prema kojima banke ocjenjuju klijente kod predaje kreditnog zahtjeva:

hrvatsko državljanstvo (jer zbog specifične situacije u kojoj se nalazimo, strani državljani će vrlo teško zadovoljiti uvjete za kreditiranje u bankama)

dob (minimalno punoljetnost, a neke banke imaju i svoj pristupni prag zaprimanja zahtjeva za kredit, pa treba obratiti pozornost)

poduzeće u kojem radite (povijest uspješnosti poslovanja za protekla poslovna razdoblja, broj zaposlenih, dužina poslovanja)

radni odnos (ukupni radni staž, kontinuitet rada, ugovor na određeno ili neodređeno)

osobni dohodak na temelju kojeg slijedi izračun kreditne sposobnosti

(ne)urednost trenutne financijske situacije i financijske povijesti

– posebni statusi bolovanje, roditelji njegovatelji i odgojitelji, rodiljni dopust – financiraju se individualnim pristupom

Uslijed pandemije, vrlo je važno obratiti pozornost i na prijavu djelatnosti poduzeća u NKD: trenutno su rizična skupina ugostiteljstvo, turizam, hotelijerstvo, prijevoz robe i usluga no također postoje banke i uvjeti kreditiranja po kojim i rizična skupina može udovoljavati uvjetima kreditiranja.

Za sva dodatna pitanja obradite se profesionalnom timu OMICRON stručnjaka za rješavanje svoji financijskih problema, jer za nas ne postoji nerješiva situacija! 

mob 1: 098/267-696

mob 2: 098/482-001

Kreditni centar Omicron