UTJECAJ RATA U UKRAJINI NA FINANCIJE

Rat u Ukrajini imao je veliki utjecaj na Inflaciju u cijeloj Europi, pa tako i u našoj zemlji. Rezultat toga je globalna recesija.

Smatra se da je inflacija u Hrvatskoj najviša u posljednjih 14 godina.

Iako je vlada poduzela određene mjere za suzbijanje inflacije kako bi ublažila financijske udare na potrošače, rast cijena energenata ima izravan utjecaj na povećanje cijena osnovnih potrepština za život građana.

Obzirom da je glavna djelatnost kreditnog centra Omicron, financijsko savjetovanje mi ćemo se osvrnuti na temu utjecaja inflacije i kredita u Hrvatskoj.

 

Svi građani koji imaju gotovinske, hipotekarne ili stambene kredite, a ugovoreni su po promjenljivoj kamatnoj stopi, sigurno se pitaju hoće li  se zbog inflacije naglo povećati rate kredita?

Referentne kamate u Hrvatskoj nikada nisu bile monetarni alat, ali inozemnim vlasnicima banaka koje su registrirane u Hrvatskoj, pitanje je vremena  jer Europska središnja banka još razmišlja za potrebom podizanja kamatnih stopa po kreditima zbog moguće recesije.

Mogli bi zaključiti da je ovo vrlo neizvjesno razdoblje i nitko ne može sa sigurnošću predvidjeti kakav nas scenarij očekuje.

Inflacija je naime potaknula potražnju za gotovinskim kreditima, a najviše potražnje bilo je za stambene kredite zbog povijesno niskih kamatnih stopa te subvencije države po modelu APN-ovih kredita.

Zbog trenutne situacije, građani RH gotovinske kredite dižu za pokrivanje životnih  troškova, ili refinanciranje više postojećih kredita u jedan kredit  u cilju smanjena mjesečne rate.

Bitno je naglasiti da prilikom dizanja gotovinskih kredita za pokrivanje životnih potreba ili  kredita za refinanciranje treba biti vrlo oprezan, odnosno treba se postaviti krajnji cilj, jer ukoliko se radi o dugoročnom gotovinskom kreditu koji mogu trajati do 12 godina, možda se najbolje konzultirati sa financijskim savjetnikom  koji će  ponuditi rješenje koje vi na „prvu„ ne vidite.

 

Prije odluke o traženju kredita za refinanciranje potrebno je dobro proučiti uvjete novih kredita i razmisliti koliku će nam uštedu donijeti refinanciranje i hoće li  i u kolikoj mjeri utjecati na naš kućni budžet.

Ukoliko ne vidite izlaz iz začaranog kruga, želite dovesti u red svoje financije i objediniti sve svoje troškove, javite se u Omicron i mi ćemo pronaći najbolje rješenje za vas!

U Omikronu razmatramo vaše želje i potrebe, pružamo uslugu savjetovanja, vodimo Vas kroz proces dobivanja kredita i činimo taj proces jednostavnijim –  obratite nam se s povjerenjem putem online obrasca ili nas nazovite!

Za sva potencijalna pitanja, u OMICRONU smo uvijek dostupni i odgovaramo na njih maksimalno odgovorno i stručno.

mob 1: 098/267-696

mob 2: 098/482-001

Kreditni centar Omicron