ZOVU VAS AGENCIJE ZA NAPLATU POTRAŽIVANJA, ŠTO UČINITI?

Naplata dugova ili naplata potraživanja je proces kojim vjerovnik pokušava naplatiti sredstva od dužnika kako bi podmirio dospjele obveze. Ovaj proces može uključivati različite korake i aktivnosti kako bi se postigla uspješna naplata.

Agencije za naplatu potraživanja obično surađuju s vjerovnicima (bankama, kartičnim kućama, leasing društvima i drugim institucijama) kako bi im pomogle naplatiti dugove od dužnika, bilo da se radi o fizičkim osobama ili pravnim subjektima.

Neke od agencija za naplatu i otkup potraživanja su: Eos Matrix, Svea Ekonomi, B2 Kapital, Prima Solvent, Inkaso….

Proces naplate potraživanja vjerovnika može se razlikovati ovisno o instituciji, vrsti duga i uvjetima koji su navedeni u ugovoru.

Kada vas agencija za naplatu potraživanja kontaktira, prvo i najvažnije, ostanite smireni i sačuvajte hladnu glavu. Ne dopustite da vas stres ili panika obuzmu.

Svakako istražite informacije: Pitajte osobu koja vas kontaktira za sve relevantne informacije o dugu. Tražite pismenu potvrdu o potraživanju i provjerite je li točna. Nikada ne dajte osobne ili financijske informacije putem telefona dok ne budete sigurni da se radi o legitimnoj agenciji za naplatu potraživanja.

Ako niste sigurni da dug zaista postoji ili ako sumnjate u njegovu ispravnost, imate pravo zatražiti dokumentaciju koja potvrđuje dug.

Ako ste svjesni da dug postoji i da ga trebate podmiriti, razgovarajte s agencijom o mogućnostima plaćanja. Ponekad možete dogovoriti reprogramiranje duga ili plaćanje na rate.

Imate prava kao dužnik, uključujući pravo na točne i pravovremene informacije te pravo na zaštitu od zlostavljanja ili prijetnji od strane agencije za naplatu potraživanja. Ako osjećate da su vaša prava prekršena, obratite se regulatornim tijelima ili pravnom savjetniku. Ako se ne možete odmah obvezati na plaćanje cijelog duga, pokušajte pregovarati s agencijom za naplatu o povoljnijim uvjetima ili o mogućnosti reprogramiranja duga.

Nakon što postignete dogovor o plaćanju, redovito izvršavajte svoje obaveze kako biste dug postupno smanjivali.

Pratite svoj napredak u otplati duga i budite u redovitom kontaktu s agencijom za naplatu potraživanja kako biste izbjegli dodatne probleme.

Ako se suočavate s kompliciranijim situacijama ili ako niste sigurni kako postupiti, razmislite o konzultaciji sa kreditnim posrednikom.

Važno je napomenuti da postoje zakoni koji reguliraju postupak naplate potraživanja i zaštite dužnika od zlostavljanja od strane agencija za naplatu potraživanja. U svakom slučaju, surađujte s agencijom, ali uvijek pazite na svoja prava i provjerite legitimnost agencije prije nego što dijelite bilo kakve osobne ili financijske informacije.

Evo kako proces naplate potraživanja obično funkcionira:

  1. Dospjelost duga: Kada je dug dospjeli, to znači da je došao rok za plaćanje, kako je navedeno u ugovoru. Vjerovnik će obično očekivati da dužnik podmiri svoje obveze na vrijeme.
  2. Obavijesti i opomene: Ako dužnik ne plati svoj dug na vrijeme, vjerovnik će obično početi slati pisane obavijesti i opomene. Ovo može uključivati pisma, e-mailove ili SMS poruke koje podsjećaju dužnika na njihovu obvezu i pozivaju ih da podmiri dug.
  3. Telefonski kontakti: Nakon neplaćanja duga na iznos i rok iz ugovora, vjerovnik može početi kontaktirati dužnika telefonom. Cilj ovih poziva je pregovaranje i poticanje dužnika da podmiri dug.
  4. Pregovori i planovi otplate: U nekim slučajevima, vjerovnik i dužnik mogu pregovarati o alternativnim načinima otplate duga ili planovima otplate koji bi odgovarali financijskim mogućnostima dužnika.
  5. Prisilna naplata: Ako dužnik i dalje ne podmiri dug nakon primljenih obavijesti i telefonskih kontakata, vjerovnik može pokrenuti postupak prisilne naplate. Ovo može uključivati sudsku tužbu protiv dužnika i pokušaj prisilne naplate putem sudske odluke, te otkaz cijele tražbine vjerovnika.

Postupci i rokovi mogu varirati ovisno o vrsti duga, vjerovniku. Također, postoji zakonski okvir koji regulira postupke naplate dugova kako bi se zaštitila prava dužnika.

Dužnici uvijek trebaju biti svjesni svojih obveza, rokova i uvjeta iz ugovora, te se u slučaju problema ili nesporazuma mogu se javiti vjerovniku radi dogovora oko plaćanja dugovanja.

U slučaju da se ne uspiju dogovoriti sa vjerovnikom svakako treba na vrijeme potražiti pomoć specijaliziranih kreditnih posrednika radi rješavanja financijske situacije.

Za sva potencijalna pitanja, u Omicronu smo uvijek dostupni i odgovaramo na njih maksimalno odgovorno i stručno.

Dobrodošli po savjet i financijsku podršku!

mob 1: 098/482-001

mob 2: 098/267-696