MALI KREDITNI POJMOVNIK: KREDITNE KARTICE

Kreditne kartice se u današnje vrijeme koriste kao dodatni izvor sredstava, odnosno mini kredit. Tim brzim mini kreditom građani financiraju svoje želje i potrebe koje si svojom plaćom, mirovinom ili nekim drugim dohotkom ne mogu priuštiti. Kreditne kartice mogu na kratko poboljšati financijsku situaciju ukoliko ih racionalno koristimo. Nažalost, neracionalnim korištenjem kreditnih kartica korisnici ulaze u začarani krug i nerijetko se nađu u stanju prezaduženosti što dovodi do traženja novog kredita kako bi objedinili i podmirili sve svoje troškove.

KREDITNE KARTICE

Kreditne kartice služe za naknadno plaćanje kupljenih proizvoda ili podizanje gotovine putem otplate kredita i omogućuju posuđivanje novca putem kreditne linije koji se naziva i kreditni limit kartice. Kreditni limit kartice određuje banka na temelju kreditne sposobnosti korisnika. Kreditna kartica funkcionira na način da vi obavite kupnju, banka plati trgovca umjesto vas, a kasnije vi primite račun i uplatite određeni iznos banci. Kreditne kartice vezane su uz kreditni račun odobren od strane banke, a omogućuje vlasniku kartice kreditiranje na temelju ugovora o korištenju kartice. Prema mogućnosti otplate, kreditne kartice se dijele na charge i revolving kreditne kartice. Charge kartice nude beskamatnu odgodu plaćanja, a ukupne troškove nastale u proteklom razdoblju potrebno je u cijelosti podmiriti jednom mjesečno prema dogovorenom datumu dospijeća. Revolving kartice su kartice sa odobrenim limitom potrošnje koji predstavlja samoobnavljajući (revolving) kredit. Klijent sam odlučuje o iznosu kredita koji će koristiti te o dinamici vraćanja kredita. Ukoliko se troškovi ne plate u cijelosti odjednom, nepodmireni računi postaju iskorišteni dio odobrenog kredita i na taj dio se plaća kamata. Banka utvrđuje minimalni dio iskorištenosti kredita koji se plaća mjesečno, a mjeri se u postotcima. Postoje kreditne kartice sa automatskom podjelom troška na rate i one omogućavaju da se pojedinačna transakcija podijeli na određeni broj rata. Izdavatelji kreditnih kartica su poslovne banke ili kartične kuće, a za podizanje gotovine na bankomatu u svrhu podizanja gotovine, naplaćuje se provizija.

RAZLIKA IZMEĐU DEBITNE I KREDITNE KARTICE

Debitna i kreditna kartica izgledaju isto i uz njih nije potrebno nositi sa sobom velike količine gotovine, ali glavna razlika je u izvoru sredstava. Debitna se kartica naplaćuje sa bankovnog računa prilikom kupovine i u tom trenutku je potrebno na računu imati iznos kupnje koji banka zadržava. Nakon toga, trgovac šalje transakciju u njihovu banku i banka prebaci taj iznos sa tekućeg računa na račun trgovca. Ukoliko nema određenog iznosa na tekućem računu ili nije odobreno prekoračenje, transakcija će biti odbijena. Prilikom kupnje debitnom karticom ne plaćaju se kamate jer se iznos skida sa stanja računa. S druge strane, za razliku od debitnih kartica za korištenje kreditnih kartica naplaćuje se kamata, a kamatne stope su poprilično visoke. Povijest korištenja kreditnih kartica može itekako utjecati na kreditnu sposobnost. Bitna razlika je i plaćanje upisnine, članarine i naknade za korištenje kreditnih kartica, ali je zbog toga korisniku omogućeno korištenje beskamatnog potrošačkog kredita do 36 mjeseci ili beskamatna odgoda plaćanja za ugovoreno obračunsko razdoblje.

Kao što je navedeno, povijest korištenja kreditnih kartica može znatno utjecati na kreditnu sposobnost. Kako bi utjecaj bio što manji i kako bi se izbjeglo plaćanje visokih kamata, potrebno je plaćati račune na vrijeme i u cijelosti. Korisnici kreditnih kartica često nemaju predodžbu koliko su zapravo potrošili pa kupnja kreditnim karticama pridonosi impulzivnoj kupovini. Također, nerijetko se korisnici kreditnih kartica nađu u nepovoljnoj financijskoj situaciji, a tada nastupaju problemi. Korisnici kreditnih kartica nisu u mogućnosti izvršavati obveze koje su definirane ugovorom pa su dužni platiti visoku redovnu kamatu, kamatu po danu kašnjenja i zateznu kamatu. Ako se dugovanje ne podmiri, neurednost ostaje zabilježena u OSR-u i ima znatan utjecaj na izračun kreditne sposobnosti kod traženja kredita.

 

Ukoliko ne vidite izlaz iz začaranog kruga, želite dovesti u red svoje financije i objediniti sve svoje troškove, javite se u Omicron i mi ćemo pronaći najbolje rješenje za vas!

U Omikronu razmatramo vaše želje i potrebe, pružamo uslugu savjetovanja, vodimo Vas kroz proces dobivanja kredita i činimo taj proces jednostavnijim –  obratite nam se s povjerenjem putem online obrasca ili nas nazovite!

Za sva potencijalna pitanja, u OMICRONU smo uvijek dostupni i odgovaramo na njih maksimalno odgovorno i stručno.

 

mob 1: 098/267-696

mob 2: 098/482-001

 

Kreditni centar Omicron