NE ZNATE KOLIKA VAM JE KREDITNA SPOSOBNOST? NAZOVITE OMICRON!

Podizanje kredita predstavlja za svakog pojedinca vrlo važnu odluku pa je prije kredita potrebno razmisliti kako će to podnijeti vaš kućni budžet, budući da se na neko vrijeme odričete dijela vaših prihoda. Problemi sa prezaduženošću najčešće se javljaju zbog toga što pojedinci daju prednost željama, a ne razmišljaju imaju li mogućnosti za ispunjenje tih želja.

U današnje vrijeme život bez kredita je gotovo nezamisliv, no pojedinci i dalje ne razumiju taj pojam. Riječ kredit dolazi od latinske riječi credo što označava vjerovanje, povjerenje. Budući da se kod dizanja kredita koristimo tuđim novcem i obećajemo da ćemo iznos vratiti kroz određeno vrijeme uz odgovarajuću kamatu, bitno je povjerenje između dviju strana – strane koja kreditira i korisnika kredita. Zbog toga se prije odobravanja kredita radi procjena kreditne sposobnosti.

KREDITNA SPOSOBNOST je ocjena koja pokazuje može li dužnik preuzeti obvezu redovitog plaćanja rate ili anuiteta za određeni iznos kredita. Provjera kreditne sposobnosti klijenata provodi se kako bi se banka osigurala da će korisnik kredita pravovremeno vratiti iznos koji mu je kreditna institucija dala na raspolaganje. Postupak i elementi provjere kreditne sposobnosti definirani su internim aktima kreditnih institucija, a na njih mogu utjecati odredbe pojedinih zakona i pripadajućih odluka. Pri procjeni kreditne sposobnosti  banke se koriste podacima o novčanim obvezama  potrošača, a one se obrađuju i razmjenjuju  u OSR-u (Osnovnom sustavu registra) posredovanjem HROK-a (Hrvatskog registra obveza po kreditima). Također, banke kod procjene kreditne sposobnosti u postojeće zaduženje ubrajaju i dopušteni minus po tekućem računu kao i zaduženja (limite) po kreditnim karticama. Odluka o kreditnoj sposobnosti klijenta je isključivo na kreditnoj instituciji koja mora voditi računa o tome da dužnik novim zaduženjem ne dođe u stanje prezaduženosti.  No u procesu dobivanja kredita ne procjenjuje se samo kreditna sposobnost tražitelja kredita, već se provjerava i bonitet poslodavca kod kojeg je tražitelj kredita zaposlen. Prema tome, kreditna sposobnost ovisi o tome je li tražitelj kredita zaposlen u javnom, privatnom poduzeću ili obrtu i radi li se o malom, srednjem ili velikom poduzeću, a ovisi i o vrsti djelatnosti i posluje li poslodavac uredno odnosno pomiruje li uredno svoje obveze.

 

Ukoliko želite najbolji izračun vaše kreditne sposobnosti i želite znati koji je maksimalni iznos kredita koji možete dobiti u određenoj banci, nazovite Omicron ili ispunite upitnik  i prepustite računanje našim stručnjacima koji će za vas pronaći najpovoljniji način.

 

Za sva potencijalna pitanja, u OMICRONU smo uvijek dostupni i odgovaramo na njih maksimalno odgovorno i stručno.

mob 1: 098/267-696

mob 2: 098/482-001

Kreditni centar Omicron