PAMETNA POTROŠNJA – ODLUKE ZA LAKŠI ŽIVOT

Iako se već mjesecima borimo s inflacijom koja je dovela do povećanja cijena goriva, pa transporta, naposlijetku i krajnjih proizvoda – najavljuju se još gora vremena. Vodeći ekonomski stručnjaci ne mogu sa sigurnošću reći koliko će trajati kriza koja se najavljuje, hoće li biti blaga ili ćemo se brzo oporaviti, hoće li nam uvođenje eura pomoći ili ne. Ekonomski su ciklusi repetitorni i nepravilni. Dubina krize ovisi o jačini gospodarstva pojedine države, a mjeri se varijablama: BDP-a, zaposlenosti, investicija, neto izvoza i osobne potrošnje. U nastavku ćemo pisati o osobnoj potrošnji.

Može li odgoda potrošnje danas rezultirati sredstvima koja će omogućiti buduću potrošnju?

To pitanje si svaki potrošač treba postaviti i to pitanje je iznimno važno dati točne i jednoznačne odgovore.

Na što trošimo i u razdobljima visokih cijena? Na osnovna dobra. Ona su konstantna i kolika god cijena osnovnih sredstava za život bila, ona su neelastična, jer bez njih ne možemo.

Koju potrošnju možemo odgoditi? Potrošnju na luksuzna dobra. Izuzetno smo elastični kad su luksuzna dobra u pitanju, ali važno je krenuti od svijesti o raspoloživosti vlastitog proračuna.

Kod potrošnje je NAJVAŽNIJE PLANIRANJE! Dobar plan sastoji se od:

  • Analize mjesečnih primitaka (osobni dohodak, prihod od najma, renta, drugi dohodak)
  • Analize mjesečnih izdataka (hrana, stanovanje, režije, prijevoz, odjeća, osiguranja, krediti)

UKOLIKO JE POTROŠNJA VEĆA OD ZARAĐENIH SREDSTAVA, HITNO JE POTREBNO RESTRUKTURIRATI MJESEČNI PRORAČUN!

Dugoročno nije održivo trošiti više no što zaradite i važno se držati pravila:

  1. PRAVILO: Troši unutar vlastitih mogućnosti
  2. PRAVILO: Ako tvoji primitci nikako nisu dovoljni za podmirenje mjesečnih izdataka, pronađi dodatni izvor zarade – hobi, drugi posao, prijavi se za dodatne sate rada u poduzeću u kojem trenutno radiš (ukoliko postoji mogućnost) ili traži povišicu ili mogućnost napredovanja

Kad krenu kašnjenja ili nemogućnost podmirenja mjesečnih obveza, najčešće već bude kasno. Krenite s planiranjem na vrijeme, a ako mislite da vam je potrebna pomoć, javite se nama! Rado ćemo vam pomoći u kreiranju mjesečnog proračuna i naučiti vas kako da to radite samostalno u kratkom roku.

U Omicronu razmatramo vaše želje i potrebe, također pružamo i uslugu individualnog savjetovanja, vodimo Vas kroz proces predaje kreditnog zahtjeva i činimo taj proces jednostavnijim – obratite nam se s povjerenjem putem online obrasca ili nas nazovite!

https://brzi-kredit.info/upitnik/

 

Za sva potencijalna pitanja, u Omicronu smo uvijek dostupni i odgovaramo na njih maksimalno odgovorno i stručno.

Dobrodošli po savjet i financijsku podršku!

mob 1: 098/267-696

mob 2: 098/482-001

Kreditni centar Omicron