Taman kad smo pomislili da je nakon varijante korona virusa zvanog Omikron kraj lošim vijestima , izbio je novi problem – rat između Rusije i Ukrajine. Nakon invazije Rusije na Ukrajinu zapadne zemlje su donije paket sankcija protiv Rusije, a jedna od njih je i oduka o isključenju Rusije iz globalnog sistema plaćanja (SWIFT-a).

SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) je tvrtka sa sjedištem u Belgiji koja održava istoimeni sustav slanja informacija među financijskim institucijama odnosno omogućuje nesmetan i brzi  transfer novca preko granica. Dakle SWIFT ne prenosi novac, on samo prenosi informacije o prijenosu novca i sve transakcije između banaka u svijetu se obavljaju preko SWIFT broja kojeg posjeduje svaka banka. Uspostavljen je 1973. godine u Belgiji od strane američke i europske banke i povezuje 11.000 banaka i institucija u više od 200 zemalja, a mreža je danas  u vlasništvu 2.000 banaka i financijskih institucija. Hina prenosi da su sankcije donijete od strane Sjedinjenih Američkih Država, Europske Unije, Kanade i Velike Britanije. Isključenje iz SWIFT-a predstavlja jak udarac na ekonomiju Rusije jer će ruske banke izgubiti pristup međunarodnom financijskom sistemu. Zbog isključenja iz SWIFT-a ruske kompanije će teško naplaćivati svoje vrijedne energente i poljoprivredne proizvode jer će izgubiti pristup trenutnim transakcijama. Banke će morati direktno poslovati jedna sa drugom, a to će izazvati kašnjenje transakcija  i dodatne troškove. Ukoliko dođe do propasti ruskih banaka, građani sa kreditom u ruskim bankama moraju nastaviti plaćati svoje kreditne obveze kao i u drugim kreditnim institucijama. Neće se dogoditi da banka propadne pa da zato propadne i kredit jer u slučaju propasti banke oslobađanja od plaćanja rate kredita nema.

S obzirom na uvedene sankcije koje su nametnute ruskim  bankama,  Hrvatski građani pohrlili su  po svoj novac te zatvaraju račune i nisu sigurni kako će se nastala situacija odraziti na njihove kredite u spomenutim bankama.  . U Hrvatskoj i EU postoji osiguranje depozita do 100.000 eura u skladu sa Zakonom o osiguranju depozita u pojedinoj banci. Depozit u ovom kontekstu podrazumijeva sva financijska sredstva po bankovnim računima  uključujući tekuće računima, žiro račune i štedne račune. Hrvatska agencija za osiguranje depozita (HAOD) poručila je da sustav osiguranja depozita  u Hrvatskoj postoji više od 20 godina i da nema nikakvog razloga za paniku građana. Usprkos tome, potrebno je razmišljati o svim scenarijima koji mogu nastati, budući da postoje i američke mjere koje uključuju i poslovanje banaka u Republici Hrvatskoj.

 

Ukoliko imate kakvih pitanja u vezi svojih financija – Javite se u Omicron ili ispunite upitnik!

 

mob 1: 098/267-696

mob 2: 098/482-001

Kreditni centar Omicron