Zbog trenutne situacije u svijetu sve je izglednija propast većine ruskih banaka. Invazijom Rusije na Ukrajinu, Rusija je navukla bijes zapadnih zemalja pa su EU i SAD nametnule žestoke sankcije. Rat će na Rusiju ostaviti mnogobrojne posljedice. Početkom rata između Rusije i Ukrajine, zapadne zemlje su odlučile isključiti Rusiju iz globalnog sustava plaćanja SWIFT-a. Isključenje iz SWIFT-a predstavlja opasni udarac na ekonomiju Rusije i potencijalnu propast banaka sa podružnicama u Europskoj uniji. Cijela situacija sa ratom u Ukrajini i uvođenja sankcija Rusiji izazvala je veliku zabrinutost kod građana koji su klijenti tih banaka, a većina ljudi ne razumije šta se desi sa bankom kada ona propadne i što je zapravo razlog propasti banke. Kada je procijenjeno da u bliskoj budućnosti banka vjerojatno neće biti u mogućnosti podmiriti svoje dugove ili druge obveze po dospijeću, dolazi do propadanja banke. Ustanove u Europskoj uniji koje se uključuju kod potencijalne propasti banaka su Europska središnja banka i Jedinstveni sanacijski odbor.

ESB (Europska središnja banka) je bankarski supervizor koji pomno prati kako se pojedine banke nose sa rizicima sa kojima se suočavaju. ESB razgovara sa bankama o mogućim slabostima i iznose svoja očekivanja u vezi s radnjama koje bi banke trebale poduzeti te koristi svoje nadzorne ovlasti  kako bi osigurao usklađenost banaka s regulatornim zahtjevima, ali ne može i ne bi trebala spriječiti propadanje svake banke jer je mogućnost neuspjeha svojstvena svakoj vrsti poslovanja i ključni je element dobro funkcionirajućeg tržišnog gospodarstva. Kada dolazi do pogoršanja likvidnosti banaka i prijeti im propast, uključuje se Jedinstveni sanacijski odbor (SRB). SRB (Single Resolution Board) ili Jedinstveni sanacijski odbor je novo sanacijsko tijelo europske bankovne  unije, a nalazi se u Belgiji. Ključni je element bankovne unije i njezina jedinstvenog sanacijskog mehanizma, a njegova misija je osigurati propisnu sanaciju  posrnulih banaka uz što manji utjecaj na realno gospodarstvo i  na javne financije uključenih zemalja EU-a i ostalih zemalja. Glavne uloge su uspostavljanje standardnih pravila i postupaka za sanaciju subjekata, donošenje odluka o sanaciji unutar bankovne unije na temelju standardnog postupka (pomaže održavanju tržišnog povjerenja), uspostavljanje vjerodostojnih i izvedivih planova sanacije, uklanjanje prepreka sanaciji kako bi bankovni sustav u Europi bio sigurniji, smanjenje troškova sanacije na najmanju moguću mjeru i izbjegavanje rušenja vrijednosti osim ako je to nužno za postizanje ciljeva sanacije, pružanje ključnih prednosti poreznim obveznicima, bankama i vlasnicima depozita, promicanje financijske i gospodarske stabilnosti na razini cijelog EU-a.

Ukoliko se javi pogoršanje likvidnosti neke banke, SRB najprije razmotri postoje li alternativne mjere za spašavanje koje se mogu provesti unutar razumnog vremenskog roka. Te mjere su preuzimanje od strane druge banke ili dokapitalizacija. Ukoliko te mjere nisu moguće onda se gleda je li sanacija banke od javnog interesa, a ako nije (najčešće se događa kod malih i specijaliziranih) provodi se stečajni postupak po nacionalnom zakonodavstvu. U situaciji gdje druga banka preuzme poslovanje propale banke, klijenti koji ne otplaćuju redovno svoje kredite mogli bi se naći u problemu, ali za civilno stanovništvo koje nema velike depozite sve ostaje isto.

Izvor: stranice Europske unije

Ukoliko imate kakvih pitanja u vezi svojih financija – Javite se u Omicron ili ispunite upitnik!

mob 1: 098/267-696

mob 2: 098/482-001

 

Kreditni centar Omicron