U današnje vrijeme prava je tabu tema pričati o svojim financijama. Također mnogo ljudi nažalost ne razumiju određene financijske pojmove, zato je naš tim financijskih konzultanata u Omicronu uvijek dostupan za bilo kakva pitanja.

Mnogi od nas se pitaju što to uopće znači financijska pismenost?

Financijska pismenost nam je potrebna kako bi se osigurala dugoročna stabilnost financijskog sustava u državi. Ne postoji jedinstvena definicija financijske pismenosti, ali zato ekonomisti vjeruju kako je to osnovno znanje koje je ljudima potrebno da bi preživjeli u modernom društvu.  Financijska pismenost je dakle,  sposobnost korištenja znanja i vještina kako bi što bolje i učinkovitije upravljali svojim financijama i postigli financijsku sigurnost. Financijska pismenost ovisi o jako puno faktora, a neki od njih su: obrazovanje, društveni i demografski faktori.  Neki nažalost ne znaju ni osnovne pojmove kao što su: namjenski i nenamjenski kredit, kamatna stopa, EKS..

MALI BANKOVNI POJMOVI:

Namjenski krediti su : potrošački, kredit za kupnju motornih vozila, studentski/ učenički i stambeni.
Namjenski krediti su krediti koji imaju određenu namjenu, npr. kredit za kupnju motornih vozila to je kredit čija je namjena odnosno cilj kupnja motornog vozila.

Nenamjenski krediti su: okvirni krediti ( dopušteno prekoračenje po računu), gotovinski kredit, lombardni i hipotekarni.
Nenamjenski krediti su krediti koji nemaju određenu namjenu odnosno nitko ne vrši kontrolu nad vašim novcem.

Kamatna stopa je stopa koja se obračunava na posuđeni novac, odnosno to je postotak duga koji dužnik plaća vjerovniku kao kamatu za posuđeni novac.

EKS je skraćenica za efektivnu kamatnu stopu, a to je ukupna cijena kredita  koja se plaća banci.

HROK je skraćenica za Hrvatski registar obaveza po kreditima. Hrok je velika baza podataka u kojoj se vide sva vaša kreditna zaduženja.

OSR je sustav obrade i razmjene podataka o klijentima između kreditnih i financijskih institucija.

 

Kreditni posrednici

Kreditnim posrednicima ministarstvo financija  izdaje odobrenje za pružanje usluga kreditnog posredovanja. Kreditni posrednici svojom profesionalnošću i stručnim znanjem pružaju savjetovanje  i zastupanje svojih klijenata. Kao što sam naziv govori, kreditni posrednici su posrednici između banke i klijenta te rade isključivo bankovne kredite, a to znači da oni ne pružaju nikakve novčane potpore i pozajmice.

Lihvari

Lihvari nemaju nikakvu licencu ni odobrenje od ministarstva financija i hrvatske narodne banke. Oni daju pozajmice po vrlo visokim kamatnim stopama, a često u zalog uzimaju pokretninu i nekretninu.

 

Razmatramo vaše želje i potrebe, također pružamo i uslugu individualnog savjetovanja, vodimo Vas kroz proces predaje kreditnog zahtjeva i činimo taj proces jednostavnijim – obratite nam se s povjerenjem putem online obrasca ili nas nazovite!

https://brzi-kredit.info/upitnik/

 

Za sva potencijalna pitanja, u Omicronu smo uvijek dostupni i odgovaramo na njih maksimalno odgovorno i stručno.

Dobrodošli po savjet i financijsku podršku!

Mob 1: 098/482 001

mob 2: 098/267-696

Kreditni centar Omicron