FINANCIJSKA PISMENOST GRAĐANA U 2024. GODINI

U 2024. godini financijska pismenost građana u Hrvatskoj pokazuje mješovite rezultate, otkrivajući kako su postignuti određeni napreci, ali i dalje postoji mnogo prostora za poboljšanje. Prema posljednjem istraživanju koje su proveli Hrvatska narodna banka (HNB) i Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA), prosječna ocjena financijske pismenosti iznosi 60%. Ovo predstavlja blago poboljšanje u odnosu na prethodno istraživanje, ali je i dalje ispod prosjeka OECD-a.

Financijsko znanje je segment u kojem hrvatski građani pokazuju najbolje rezultate. S prosjekom od 70%, što je iznad prosjeka zemalja OECD-a, pokazuje da su građani dobro upoznati s osnovnim financijskim konceptima kao što su inflacija i osnovni kamatni računi. Međutim, složeniji financijski pojmovi, poput izračuna složenog kamatnog računa, i dalje predstavljaju izazov za mnoge građane​ (mfin.gov.hr)​​ (HNB.hr)​.

S druge strane, financijsko ponašanje predstavlja problematičniji aspekt. Dok Hrvati pokazuju pozitivne navike poput plaćanja računa na vrijeme i promišljene kupovine, manje su skloni tražiti savjete od neovisnih izvora, što može negativno utjecati na njihovu sposobnost donošenja informiranih financijskih odluka. Prosječna ocjena u ovom segmentu pala je na 53%, što je ispod prosjeka EU-a i OECD-a​ (mfin.gov.hr)​​ (HNB.hr)​.

Financijski stavovi također pokazuju određeni napredak, ali i dalje značajan dio građana preferira kratkoročnu potrošnju nad dugoročnom štednjom. Ovaj trend ukazuje na potrebu za dodatnim edukacijama koje bi pomogle građanima da bolje planiraju svoje financije i postignu dugoročnu financijsku stabilnost​ (mfin.gov.hr)​.

Jedan od novijih aspekata koji se mjeri je digitalna financijska pismenost. Prvi put je mjerena u 2023. godini, s prosječnom ocjenom od 49%, što je znatno ispod prosjeka OECD-a. Ova komponenta uključuje razumijevanje i korištenje digitalnih financijskih usluga te sigurnosne mjere koje su potrebne u digitalnom financijskom okruženju. Iako je u Hrvatskoj manji broj građana bio suočen s financijskom prijevarom, postoji jasna potreba za povećanjem razine digitalne financijske pismenosti kako bi se građani mogli bolje nositi s izazovima koje donosi digitalno doba​ (mfin.gov.hr)​​ (HNB.hr)​.

Inicijative i programi usmjereni na poboljšanje financijske pismenosti sve su prisutniji. Na primjer, projekt „Građani za 5!“ koji je pokrenut s ciljem edukacije učenika i odraslih o osnovama financijskog upravljanja, pokazao je pozitivne rezultate. Održane su brojne radionice za učenike osnovnih i srednjih škola, a posebno su se istaknule aktivnosti usmjerene na edukaciju odraslih o aktualnim temama kao što su uvođenje eura i inflacija. Također, programi financijskog obrazovanja za osobe s intelektualnim poteškoćama pokazali su kako se financijska pismenost može uspješno unaprijediti među različitim skupinama stanovništva​ (Lider Media)​.

Sve ove inicijative i programi doprinose povećanju svijesti o važnosti financijske pismenosti, ali jasno je da je potrebno uložiti još više napora kako bi se postigli željeni rezultati. Financijska pismenost je temeljna vještina koja omogućava pojedincima da donose bolje financijske odluke, smanjuju rizike od financijskih prijevara i dugoročno poboljšaju svoje financijsko stanje. Ulaganje u financijsku edukaciju nije samo korisno za pojedince, već ima i šire pozitivne učinke na društvo i ekonomiju u cjelini.

Zbog toga je pravi izbor obratiti se stručnom osoblju kreditnog centra Omicron koji svojim znanje i stručnosti omogućuju građanima bolje objašnjenje za upravljanje osobnim financijama.

Dobrodošli po savjet i financijsku podršku!

mob 1: 098/482-001

mob 2: 098/267-696