KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU ODOBRENOG MINUSA I PREŠUTNOG PREKORAČENJA?

U današnjem financijskom svijetu, tekući računi su neophodni za svakodnevne transakcije. Međutim, situacije kada vam zatreba dodatna financijska podrška nisu rijetke.
Dva najčešća načina kako banke omogućavaju korištenje sredstava preko stanja na računu su odobreni minus i prešutno prekoračenje. Iako oba pojma podrazumijevaju korištenje novca kojeg nemate na računu, razlike među njima su značajne.
U nastavku saznajte ključne razlike između odobrenog minusa i prešutnog prekoračenja.

ODOBRENI MINUS

Odobreni minus je formalni aranžman između banke i klijenta koji se dogovara unaprijed. Ovo su neki od ključnih aspekata odobrenog minusa:

  • Formalni ugovor: klijent formalno traži i dobiva odobrenje za korištenje određenog iznosa sredstva preko stanja na računu. Ovaj ugovor uključuje potpisivanje potrebne dokumentacije i često zahtijeva provjeru kreditne sposobnosti klijenta.
  • Jasni uvjeti: Uvjeti korištenja odobrenog minusa su jasno definirani. To uključuje kamatnu stopu, maksimalni iznos minusa, rokove otplate i druge relevantne uvjete. Klijent unaprijed zna sve troškove povezane s korištenjem ove usluge.
  • Kamate i naknade: Kamatne stope i naknade su unaprijed dogovorene i poznate klijentu. Obično su ove stope niže u usporedbi s prešutnim prekoračenjem.
  • Kontrola: Klijent ima veću kontrolu nad svojim financijama jer je svjestan granice do koje može ići u minus. Ovo omogućava bolje planiranje i upravljanje osobnim budžetom.

PREŠUTNO PREKORAČENJE

Prešutno prekoračenje je neslužbeni aranžman gdje banka dopušta klijentu da prekorači stanje na računu bez formalnog ugovora. Evo što trebate znati o prešutnom prekoračenju:

  • Neslužbeni aranžman: odluku o odobrenju prešutnog prekoračenja donosi banka na osnovu procjene ponašanja računa i kreditne sposobnosti klijenta, bez prethodnog zahtjeva od strane klijenta.
  • Manje transparentnosti: uvjeti korištenja prešutnog prekoračenja nisu uvijek jasno definira klijentu. Kamate i naknade mogu biti više nego kod odobrenog minusa i nisu uvijek unaprijed poznate.
  • Rizik za klijenta: klijent može biti manje svjestan troškova i rizika povezanih s prešutnim prekoračenjem, što može dovesti do neplaniranih troškova i dugova.
  • Banka odlučuje: banka može jednostrano odlučiti o visini prekoračenja na osnovu povjerenja u klijenta. Ovo može biti korisno u hitnim situacijama, ali također nosi veći rizik nepredvidivih troškova.

Razlike između odobrenog minusa i prešutnog prekoračenja je ključno za učinkovito upravljanje vašim financijama. Odobreni minus pruža veću sigurnost i transparentnost kroz formalne dogovore i unaprijed poznate uvjete, dok prešutno prekoračenje može biti korisno u hitnim slučajevima, ali nosi veći rizik zbog manje transparentnih uvjeta i viših kamata. Prije nego se odlučite za jedan od ovih oblika korištenja dodatnih sredstava, važno je pažljivo razmotriti sve uvjete i troškove te se posavjetovati sa svojim bankarom kako biste donijeli najbolju odluku za vaše financijsko zdravlje.

ZBOG ČEGA SE U REPUBLICI HRVATSKOJ UKIDA PREŠUTNO PREKORAČENJE?

Hrvatska narodna banka (HNB) ukinula je prešutno prekoračenje zbog nekoliko ključnih razloga koji se odnose na zaštitu potrošača, transparentnost bankarskih usluga i održivost financijskog sustava.

Evo glavnih razloga za ovu odluku:

1. VISOKE KAMATE I NEPREDVIDIVI TROŠKOVI

Prešutno prekoračenje često dolazi s višim kamatnim stopama u odnosu na odobreni minus. Kamatne stope na prešutna prekoračenja mogu biti znatno veće, što rezultira visokim troškovima za korisnike. Mnogi klijenti nisu svjesni ovih troškova dok ne dobiju obračun kamate, što može dovesti do financijskih problema.

2. NEDOSTATAK TRANSPARENTNOSTI

Uvjeti prešutnog prekoračenja često nisu jasno definirani ili transparentni. Korisnici mogu biti manje svjesni uvjeta i troškova povezanih s korištenjem ovog oblika kredita. Ova netransparentnost može dovesti do nesporazuma i financijskih poteškoća za potrošače.

3. ZAŠTITA POTROŠAČA

Regulatori, poput Hrvatske narodne banke (HNB), nastoje povećati razinu zaštite potrošača. Ukidanjem prešutnog prekoračenja, želi se osigurati da potrošači budu bolje informirani i svjesni uvjeta pod kojima koriste financijske usluge. Cilj je spriječiti situacije u kojima bi potrošači nesvjesno ušli u dugove s visokim kamatama.

4. POVEĆANJE FINANCIJSKE PISMENOSTI

Ukidanje prešutnog prekoračenja također ima za cilj povećanje financijske pismenosti među građanima. Kada su korisnici svjesni svojih financijskih opcija i troškova povezanih s njima, mogu donositi informiranije odluke o upravljanju svojim financijama.

5. PROMICANJE KORIŠTENJA ODOBRENOG MINUSA

Poticanje korištenja odobrenog minusa, koji ima jasne i transparentne uvjete, može pomoći u smanjenju financijskog stresa za potrošače. Odobreni minus omogućava klijentima da unaprijed znaju koliko mogu posuditi i po kojoj kamatnoj stopi, što olakšava planiranje i upravljanje osobnim financijama.

ZAKLJUČAK

Ukidanje prešutnog prekoračenja u Republici Hrvatskoj dio je šireg nastojanja da se poboljša zaštita potrošača i transparentnost financijskih usluga. Ovaj korak ima za cilj smanjenje nepredvidivih i visokih troškova za korisnike, povećanje financijske pismenosti i promicanje odgovornijeg upravljanja osobnim financijama. Korištenjem jasnijih i predvidljivijih financijskih proizvoda, poput odobrenog minusa, potrošači mogu bolje upravljati svojim dugovanjima i izbjegavati nepotrebne financijske poteškoće.

Zbog toga je pravi izbor obratiti se stručnom osoblju kreditnog centra Omicron koji svojim znanje i stručnosti omogućuju građanima bolje objašnjenje za upravljanje osobnim financijama.

Dobrodošli po savjet i financijsku podršku!

mob 1: 098/482-001

mob 2: 098/267-696