Ako se prisjetimo 2013. godine, jedno od bitnih događaja  je nepravomoćna presuda u „slučaju Franak“ protiv 8 banaka koje su plasirale visokorizične kredite sa valutnom klauzulom švicarski franak.

Valutna klauzula služi kao instrument zaštite kojom se iznos  ugovorene veličine veže uz tečaj strane valute. Kada su građani potpisivali ugovore o kreditima u švicarskim francima nisu bili svjesni u koji rizik se upuštaju. Dakle, u ovom slučaju  rata kredita  se vezala na tečaj Švicarskog franka.

Velik broj građana Republike Hrvatske ugovorilo je kredite vezane uz valutnu klauzulu švicarski franak sa bankama u RH koje su u stranom vlasništvu.

Što se zapravo dogodilo i zašto su takvi krediti vodili građane u „dužničko ropstvo” ?
Švicarski franak (CHF) počeo je znatno rasti u odnosu na ostale valute među kojima je bila i hrvatska kuna, zbog toga svi građani koji su imali kredit s valutnom klauzulom u CHF našli su se u  vrlo nepovoljnoj situaciji. Švicarski franak je od početne vrijednosti narastao do 70 %, što znači da je rata kredita primjerice sa 2.000,00kn narasla na 5.000,00 čak i do 6.000,00kn, a glavnica kredita u kunskim iznosima nakon višegodišnje otplate umjesto da se smanjila ona se drastično  povećala.

Pojedinci sa viškom kapitala su  tijekom svjetskih kriza svoj kapital pokušavali  stabilizirati  u valutama koje su sigurne, a jedna od tih valuta je bila CHF. Kad se dogodi bijeg velikog kapitala u neku od svjetskih valuta, onda ta valuta pod pritiskom kupoprodajnih transakcija počinje  naglo rasti. Upravo to se dogodilo sa CHF-om. Naglo je porastao  i napravio strašne poremećaje na tržištu novca.

Presudom Visokog trgovačkog suda RH,  14.06.1998. godine , u valuti CHF, okončan je spor za zaštitu kolektivnih interesa kao i prava potrošača s kreditima kojima je ugovorena valuta uz koju je vezana glavnica švicarski franak.

Radi se o presudi s najvećim financijskim posljedicama hrvatskog pravosuđa temeljem koje potrošači u individualnim parnicama nastoje ostvariti povrat pretplaćenih anuiteta, a banke su dužne po presudi svakom potrošaču izvršiti isplatu razlike tečaja i pripadajućih zateznih kamata po kreditu ugovorenom u CHF.

Morate imati na umu da je krajnji rok za podizanje tužbe protiv banke 13.06.2023. godine.

 

Razmatramo vaše želje i potrebe, također pružamo i uslugu individualnog savjetovanja, vodimo Vas kroz proces predaje kreditnog zahtjeva i činimo taj proces jednostavnijim – obratite nam se s povjerenjem putem online obrasca ili nas nazovite!

https://brzi-kredit.info/upitnik/

 

Za sva potencijalna pitanja, u Omicronu smo uvijek dostupni i odgovaramo na njih maksimalno odgovorno i stručno.

Dobrodošli po savjet i financijsku podršku!

Mob 1: 098/482 001

mob 2: 098/267-696

Kreditni centar Omicron