MALI BANKOVNI POJMOVNIK-ŠTO JE KREDIT I KAKVE SVE VRSTE KREDITA NA TRŽIŠTU POSTOJE?

Kredit je novčani odnos između dužnika i vjerovnika, u kojem vjerovnik ( Banka) daje pravo da dužnik (klijent)  koristi određeni dio novčanog iznosa na ugovoreno vrijeme i uz ugovorene uvijete vraćanja.

Svaki kredit se razlikuje po roku dospijeća i namjeni. Prema namjeni postoje nenamjenski i namjenski krediti.

Nenamjenski krediti

To je vrsta kredita u kojoj dužnik ( korisnik kredita) koristi sredstva prema svojim potrebama i željama.

Vrste nenamjenskih kredita

Okvirni kredit je dopušteno prekoračenje po tekućem računu, najčešće klijenti imaju okvirne kredite jer su lako dostupni a sam iznos kredita ovisi o redovitim mjesečnim primanjima vlasnika.

Lombardni kredit se odobrava na temelju zaloga stvarnih pokretnih vrijednosti koje su osiguranje povrata kredita. Iznos kredita ovisi o vrijednosti koja se daje u zalog ali u pravilu iznos je uvijek manji od te vrijednosti. Klijent je jedini vlasnik vrijednosti osim u slučaju da kredit ne vrati prema ugovorenim uvjetima.

Hipotekarni kredit je gotovinski kredit čiji iznos kredita ovisi o samoj procjeni nekretnine. U ovakvom kreditu nekretnina je instrument osiguranja. Ukoliko klijent ne poštuje ugovor i uvjete, te ne otplaćuje svoje zaduženje uredno, banka može uzeti vlasništvo nad nekretninom i prodati ju kako bi si namirila postojeće dugovanje.

Gotovinski kredit je jedan od popularnijih kredita između klijenata. Sam iznos kredita se određuje prema kreditnoj sposobnosti klijenta. Nakon odobrenja gotovina se isplaćuje na račun klijenta, te on raspoređuje i troši prema svojim željama i potrebama.

 

Namjenski krediti

To je vrsta kredita čija sredstva se smiju koristiti samo za namjenu zbog koje su odobreni.

Vrste namjenskih kredita

Potrošački kredit se najčešće odobrava na temelju ispostavljenog predračuna.

Kredit za kupnju motornih vozila je kredit koji se odobrava i koristi isključivo za kupnju motornih vozila. Odobrava se na temelju predračuna za kupnju motornog vozila.

Stambeni kredit je specifičan kredit koji ima nisku kamatnu stopu, a odobrava se samo za kupnju, izgradnju ili adaptaciju stambenog prostora. Iznos odobrenog kredita uplaćuje se direktno prodavatelju ili izvođaču radova. Dio novca koji ostane na računu ako nije isplaćen prodavatelju može se trošiti samo ako se opravda. Dakle iznos novca koji nije potrošen prilikom kupnje, adaptacije ili izgradnje klijent može iskoristiti samo ako donese predračun za što bi se ostatak koristio te banka uplaćuje ostatak na račun treće osobe ( koja je izdala predračun).

 

Studentski / učenički kredit odobrava se u svrhu plaćanja svih troškova školovanja bez obzira da li je školovanje inozemno ili tuzemno.

 

Razmatramo vaše želje i potrebe, također pružamo i uslugu individualnog savjetovanja, vodimo Vas kroz proces predaje kreditnog zahtjeva i činimo taj proces jednostavnijim – obratite nam se s povjerenjem putem online obrasca ili nas nazovite!

https://brzi-kredit.info/upitnik/

 

Za sva potencijalna pitanja, u Omicronu smo uvijek dostupni i odgovaramo na njih maksimalno odgovorno i stručno.

Dobrodošli po savjet i financijsku podršku!

Mob : 098/482 001
098/267 696
095/482 0000