Kad pričamo o demografskim mjerama za mlade, ovo je jedna od najučinkovitijih, a krenula je 2017. godine. Posljednji krug prijava očekuje se krajem rujna 2020. To su stambeni krediti koje realiziraju bankovne institucije, a subvencionira Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te odobrava Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (u nastavku APN). Dakle, to su krediti kojima se olakšava kupnja stana ili kuće te gradnja kuće za samce, samohrane roditelje te bračne ili izvanbračne zajednice pomoću subvencije dijela rate ili anuiteta.

ŠTO SE SUBVENCIONIRA?

Za razliku od stambenih kredita bez subvencije, kod onih koje subvencionira država postoji mogućnost podmirenja dijela anuiteta ili rate za određeno razdoblje otplate kredita, a postotak subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje ili gradi te iznosi od 30 – 51%. Popis za provjeru na kojem je vidljivo koje se općine nalaze u kojoj skupini moguće je pronaći na sljedećem linku: http://apn.hr/app/uploads/2019/07/Indeks.razvijenosti-subvencije.pdf

UVJETI ZA NOSITELJA KREDITA

Neki od najvažnijih uvjeta koje nositelj kredita mora ispunjavati za odobrenje ove vrste kreditu jesu:

Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500,00 eura po metru kvadratnom u kunskoj protuvrijednosti prema srednjem deviznom tečaju Hrvatske narodne banke, odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000,00 eura u kunskoj protuvrijednosti prema srednjem deviznom tečaju Hrvatske narodne banke na dan isplate kredita.

Dakle, ukoliko ispunjavate ove uvjete, važno je pronaći nekretninu za kupnju ili ishoditi svu dokumentaciju za gradnju, kako bi se krenulo u obradu kreditnog predmeta.

ROK OTPLATE I DUŽINA SUBVENCIJE

Minimalni rok otplate takvih kredita je 15 godina, a inicijalni broj godina subvencije je 5 godina.  

Produženje roka subvencioniranja kredita može se ostvariti:

OMICRON POSREDOVANJE

Obzirom da ni jedan kreditni predmet nije isti, svaki naš kreditni savjetnik pristupa individualno klijentu. Na sva pitanja, nedoumice i informacije savjetnici iz kreditnog centra Omicron spremni su odgovoriti i pronaći rješenje po Vašoj mjeri. Odgovaramo na pitanja vezana uz kreditnu sposobnost, dokumentaciju, procjene vrijednosti nekretnina i sve vezano uz APN stambene kredita.

OBRATITE NAM SE S POVJERENJEM!