Inflacija predstavlja nagli porast cijena, a kako utječe  inflacija  na građane, najbolje se može utvrditi praćenjem vlastitih troškova. Naime, prije inflacije za 10 kn mogli smo kupiti kruh i mlijeko, dok trenutno zbog inflacije za isti iznos od 10 kn možemo kupiti samo pola litre mlijeka.  Naših  10 kn nema istu vrijednost kao prije, već znatno manju što znači da je došlo i  do devalvacije.

Inflacija je prisutna otprilike  godinu dana, a sa sobom donosi i rast kamata. U udruzi HUB-u kažu kako se lani stopa rasta neto kredita kretala oko 10 posto, a u prva tri mjeseca ove godine primijećeno je blago usporavanje. No, rast je i dalje prisutan i kreće se oko 8 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Stambeni su krediti i dalje najbrže rastući tip kredita. Gotovinski  nenamjenski  krediti rastu po znatno nižoj kamatnoj stopi od oko 2,5 posto.

Banke u svojim analizama ističu da je tijekom 2021. obujam plasiranih  kredita u stanovništvu predvodilo stambeno kreditiranje koje je bilo podržano državnim subvencijama stambenih kredita.
Potražnja za potrošačkim kreditima potiče rast cijena roba i usluga.

Kod potrošača smanjenje optimizma nepovoljno utječe na potražnju za potrošačkim kreditima. No, ubrzani rast potrošačkih cijena u odnosu na rast plaća i ostalih primitaka kućanstava otvara prostora u kućnim budžetima i održava potražnju za potrošačkim kreditima.
Potražnja za dugoročnim stambenim kreditima zadržava se na visokoj razini zbog državnog subvencioniranja otplate stambenih kredita za mlađe dobne skupine. Rast ukupnih kredita u stanovništvu kretati će se prema  razini inflacije.

Mjera u kojoj bi dužnici  mogli imati problema s urednošću otplate svojih kredita  ovisiti će o tome hoće li rast nominalnih dohodaka pratiti rast cijena, ali  i brzini i intenzitetu mogućeg porasta kamatnih stopa na kredite.  Nakon dugog razdoblja pada kamatnih stopa, proces normalizacije monetarne politike Europske središnje banke trebao bi postupno preokrenuti taj trend.
To će utjecati na dužnike koji nemaju ugovorene kredite uz fiksne kamatne stope, kao i na one koji tek namjeravaju uzeti kredit. Prije 10 godina oko 90 posto svih kredita bilo je odobreno uz promjenjive kamatne stope, pa su gotovo svi potrošači bili izloženi riziku rasta kamatnih stopa u kratkome roku.

 

 Dakle, najbolja opcija koju možemo napraviti je refinanciranje postojećih kredita novim kreditima sa ugovorenom fiksnim kamatnim stopama.

 

U Omicronu razmatramo vaše želje i potrebe, također pružamo i uslugu individualnog savjetovanja, vodimo Vas kroz proces predaje kreditnog zahtjeva i činimo taj proces jednostavnijim – obratite nam se s povjerenjem putem online obrasca ili nas nazovite!

https://brzi-kredit.info/upitnik/

 

Za sva potencijalna pitanja, u Omicronu smo uvijek dostupni i odgovaramo na njih maksimalno odgovorno i stručno.

Dobrodošli po savjet i financijsku podršku!

Mob 1: 098/482 001

mob 2: 098/267-696

Kreditni centar Omicron